LINKKEJÄ

Kirjallisuutta Surusta ja sen työstämisestä 

http://www.e-mielenterveys.fi/vaikeat-elamantilanteet/suru/kirjallisuutta-surusta-ja-kuolemasta/

***************************

JOKA NAISEN NIKSIKIRJA VM. 52

Mitä yhteistä on vuosituhannen opisekelijalla ja 50-luvun kotirouvalla?

http://www.oamk.fi/kuulumisia/190302/190302_jokanaisen.html

******************************

Joka naisen niksikirja vm. -52

Mitä yhteistä on uuden vuosituhannen opiskelijalla ja 50-luvun kotirouvalla?

Tuntuu uskomattomalta ajatella, että joskus on ollut aika ennen jääkaappia. Sauvasekoitinsukupolven kasvattina elämä ilman mikroakin tuntuu mahdottomalta.

Hieman hankalaa on myös kuvitella sitä henkien taistoa, mikä on käyty luteiden, täiden ja kirppujen asuttaessa samoja sijoja ihmisen kanssa. -Hiuksia kun suositeltiin pestäväksi kerran kahdessa viikossa, ja kauppojen shampoonijauheisiin kehotettiin suhtautumaan varauksella. Hampaiden pesu soodalla, suolalla ja sitruunalla sen sijaan oli suositeltavaa kerran viikossa.

Vaikka paljon on tapahtunut sitten DDT:n ensitulemisen, edelleen sipuli itkettää, leipä homehtuu, puurokattilan peseminen potuttaa, kaljuuntuminen hävettää ja finni tykyttää.

Että mitä yhteistä opiskelijalla ja kotirouvalla? -Luova kyky ratkaista arjen ongelmia kekseliäästi, rahaa, aikaa ja vaivaa säästäen, työn jäljestä tinkimättä.

Homehtuneesta leivästä voi poistaa hometahrat harjalla, talouspaperilla tai puhtaalla rievulla, minkä jälkeen leipä huuhdotaan kylmällä mieluimmin virtaavalla vedellä. Sen jälkeen sitä pidetään kaasuliekin yllä tai pannaan lämpimään uuniin, jossa se saa olla kunnes on läpeensä pehmennyt. Silloin se maistuu aivan tuoreelta.

Leipä säilyy tuoreena pitempään, jos leipälaatikkoon pannaan raaka halkaistu peruna tai vahva suolakerros. Näin säästyy leipä myös homehtumiselta.

Vanhan ruokaleivän tai vehnäleivän voi käyttää taikinaan, jos sen ensin liottaa vedessä. Sokerin ja hiivan avulla saa vanhasta leivästä mainiota kaljaa.

Yllättävien vieraitten tullessa taloon saa nopeasti loihdituksi täytekakun kostuttamalla ja kuorruttamalla kuoritun, pitkittäin viipaleiksi leikatun ranskanleivän.

Tulitikku, vispilän varpu tai ruisleivänpalanen hampaitten välissä imee itseensä sipulista lähtevän itkettävän hajun.

Kokonaista kanelia, inkivääriä ja pippuria voi käyttää useammankin kerran. Kun ruoka on valmis, siivilöidään mausteet pois, huuhdotaan huolellisesti ja kuivataan.

Kuoriperunain keitinvesi tekee kastikkeet maukkaiksi ja ravitseviksi. Ohut viipale kylmää perunaa tekee voileivän näkyisämmäksi ja maukkaammaksi, levitettäköön sen ylle minkälaista leikkelettä tahansa.

Väärennetty kahvi painuu kylmässä vedessä pohjaan, mutta aito pysyy veden pinnalla.

Teen korvikkeena voi käyttää hyvin monien kasvien lehtiä: lehmuksenkukkaa, juhannuskukkaa, laventelia, mustaherukanlehtiä, kirsikka- ja omenapuun lehtiä, mutta jos kysymys on todellisesta teen korvikkeesta, ovat omenapuun lehdet silloin ehdottomasti parhaat.

Ruoantähteet eivät kuivu, jos ne peittää plastiikkihupulla, jonka kuminauha vetää umpeen.

Kiiltonahkakenkiä pestään maidolla, hangataan halkaistulla sipulilla ja kiilloitetaan kuivalla villarievulla. Silloin tällöin voidellaan niitä suolattomalla voilla tai vaseliinilla, jotteivät ne halkeile. Munanvalkuainen notkistaa ja säilyttää ne kiiltävinä. Kenkävoidetta voi myös käyttää.

Hiukan keitetyllä perunalla hangataan ikään kuin saippualla vaatetta, joka sen jälkeen pestään yhdellä haalealla saippuavedellä. Perunapesu valkaisee vaatetta uskomattomasti eikä vähääkään vahingoita.

Männynkäpy on mainio väline puurokattiloiden puhdistuksessa.

Pahat hajut haihtuvat, kun tärpättiä ruiskutetaan ympäri huonetta.

Taloussprii tuhoaa luteet. Samoin paloöljy ja DDT- valmisteet.

Silmäripset ja kulmakarvat kasvavat, kun niitä voitelee risiiniöljyllä.

Hampaat on hyvä harjata kerran viikossa suolalla. Tavallisen suolan ja sitruunamehun sekoitus on erinomaista hampaiden valkaisuainetta. Kuusen pihka ja tavallinen leivinsooda valkaisee ne myös. Mutta tällaista hampaitten puhdistamista ei pidä suorittaa kuin silloin tällöin.

Näppyläin (finnien) puhkaiseminen tuottaa tuskaa silloinkin, kun se jo on kypsä. Mutta miltei kivuttomasti tapahtuu sen puhkaiseminen pullolla. Esim. puolen litran suurisuinen puhdas pullo kuumennetaan lukuun ottamatta suuta, joka asetetaan varovasti paiseen kohdalle. Pullon jäähtyessä syntyy tyhjiö, joka nielaisee paiseen sisuksen.

1. Asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, kuinka usein hiuksia on pestävä. Yleensä noin kahden viikon väliaika on sopiva. Mutta hiukset, niin kuin mikä muu tahansa, on pestävä silloin kun ne ovat likaiset.
2. Kaupoissa oleviin shampoonijauheisiin on suhtauduttava varovaisesti, saippuan ja booraksin käyttö on turvallisinta.
3. Jotta hiukset tulisivat ilmavammiksi ja ne saisi helpommin kammatuksi silloin kun ei ole aikaa pestä niitä, voi ne harjata karkealla ruisjauholla.
4. Hilseen poistamiseksi hiuksia voi hieroa munankeltuaisesta ja sitruunamehusta tehdyllä seoksella joka pesun jälkeen, mutta se on huuhdeltava pois huolellisesti, koska munankeltuaisella on liisteröivä vaikutus.

Päätäin hävittämiseen voi käyttää uusia DDT-valmisteita kuten "Täystuho", "Salamasurma", "Yke" ym.

Hiusten lähtöä ehkäisevää voidetta voi itsekin mainiosti valmistaa seuraavista aineksista: 40g kaakaovoita, 20 g puhdasta oliivi- tai sinappiöljyä, 0,4 dg tanniinia, 0,8 dg aromaattista tinktuuraa, 0,4 dg kiniiniä Kaikki nämä aineet sekoitetaan tasaiseksi voiteeksi ja hierotaan päänahkaan.

Pölynimuri on erinomainen hiustenkuivain.

Toimittanut Maija Suova, Werner Södersröm Osakeyhtiö, Seitsemäs painos 1952 

 

  K I R J A T